Organiczny Proszek Pomidorowy
Pochodzenie
Pomidor to owoc pochodzący z rośliny pomidorowej (solanum lycopersicum). W terminologii kulinarnej pomidor jest traktowany jako warzywo. Pomidory pochodzą z Mesoameryki, gdzie przodkowie Azteków i Majów uprawiali małe odmiany. W 1750 roku pomidory były jeszcze żółtymi owocami, ale po kilku krzyżówkach stały się czerwone.
Składniki odżywcze
Pomidory zawierają dużo witaminy C, karotenów oraz witamin B1, B2 i B6. Zawierają również minerały: potas, fosfor i magnez. Pomidor spożywany jest jako warzywo, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobre właściwości pomidora koncentrują się poprzez suszenie i przetwarzanie go na kawałki, granulki lub proszek. Można je dodawać do wielu potraw.
Zastosowania proszku pomidorowego:
Jako superfood
Możesz dodać proszek pomidorowy do sosów, zup oraz zdrowych (słonych) smoothie. Wspaniałą cechą proszku pomidorowego jest to, że idealnie łączy się z różnorodnymi ziołami śródziemnomorskimi, takimi jak: bazylia, czosnek, oregano, rozmaryn…